Bestellen betekent ook betalen – of toch niet?

De recente uitspraak van de  Hoge Raad over de wel bestellende maar niet betalende consument bij bol.com benadrukt de verantwoordelijkheid van handelaren in belangrijke mate. Zij moeten consumenten duidelijk informeren over hun verplichtingen bij online aankopen. Als een bestelknop niet expliciet vermeldt dat het gaat om een bestelknop met betalingsverplichting, kan de overeenkomst gedeeltelijk of volledig worden vernietigd. Verschijnt de consument vervolgens niet in de procedure? Dan mag de rechter de overeenkomst niet ambtshalve volledig vernietigen. Dit beschermt de consument, zodat hij zijn rechten niet verliest. 

De consument wordt hiermee zelfs beschermd als hij niet actief deelneemt aan de procedure. Wel moet de rechter gedeeltelijke vernietiging uitspreken als dat passend is. Daarnaast wijst de Hoge Raad erop dat de handelaar – zelfs bij volledige vernietiging van de overeenkomst – mogelijk aanspraak kan maken op een vergoeding op basis van onrechtvaardige verrijking of onverschuldigde betaling. Dit kan bijvoorbeeld spelen wanneer de consument een product heeft ontvangen maar de overeenkomst ongeldig blijkt te zijn. Wat ‘redelijk’ is in dit kader hangt af van de omstandigheden van het geval, zoals de waarde van het ontvangen product en de mate waarin de consument er gebruik van heeft gemaakt.

Informatieplicht respecteren

Deze uitspraak maakt duidelijk dat handelaren zorgvuldig moeten omgaan met hun informatieplicht, aangezien een niet-conforme bestelknop grote juridische en financiële gevolgen kan hebben. Het correct formuleren van de bestelknop is dus niet alleen een wettelijke verplichting, maar het is ook essentieel om toekomstige juridische geschillen te voorkomen.

Heb je vragen over de totstandkoming van een overeenkomst of heeft jouw cliënt een onbetaald gebleven vordering? Denise van Zijl is advocaat ondernemingsrecht en kan je hierin adviseren en zo nodig bijstaan. Vanzijl@keistadadvocaten.nl