Ontslag door faillissement

Laten we het niet hopen, maar misschien verkeert uw business in zwaar weer. U heeft financiële zorgen en zorgen over het voortbestaan van uw bedrijf. Ook voelt u zich verantwoordelijk voor uw personeel. Veel vragen en veel onzekerheden. Mocht u te maken hebben met een (dreigend) faillissement en heeft u personeel, dan is het goed om te weten wat de wederzijdse rechten en plichten zijn.  

Een faillissement kan door verschillende partijen worden aangevraagd bij de rechter met een zogenoemd faillissementsrekest, door (minimaal twee) schuldeisers maar ook door uzelf. Als uw bedrijf failliet wordt verklaard, dan wordt er een curator toegewezen die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van het faillissement. Kerntaak van de curator is dat hij de belangen van de schuldeisers zo goed als mogelijk behartigt.

De curator en het personeel

De curator kan besluiten om (een deel van) de arbeidsovereenkomsten voort te zetten met behoud van salaris met het oog op een eventuele doorstart of om (een deel van) de arbeidsovereenkomsten op te zeggen. Voor deze opzegging is geen toestemming nodig van het UWV en de curator hoeft ook geen rekening te houden met eventuele opzegverboden, zoals ziekte. Wel moet de curator de opzegtermijn in acht nemen, maar let op: deze is gemaximeerd op zes weken.

Uitgangspunt is dat het salaris moet worden doorbetaald tot de einddatum van het dienstverband. Kunt u het loon echt niet meer betalen en is uw bedrijf nog niet failliet verklaard? Dan is het uitgangspunt dat werknemers het loon bij u kunnen vorderen, al dan niet bij de rechter.

Faillissementsuitkering

Mocht blijken dat u echt niet meer in staat bent om het loon te betalen – u verkeert dan in betalingsonmacht – dan kunnen de werknemers zich melden bij het UWV. De maandelijkse loonbetaling wordt dan overgenomen door het UWV. Het UWV neemt met de zogenoemde faillissementsuitkering de volgende betalingen over:

  • Achterstallig loon, onkostenvergoedingen en een eventuele dertiende maand (over de afgelopen 13 weken);
  • Het loon over de opzegtermijn (tot maximaal zes weken na de opzegdatum);
  • Achterstallig vakantiegeld en nog uit te betalen vakantiedagen (alleen de vakantiedagen die niet ouder zijn dan één jaar);
  • Pensioenpremies over het afgelopen jaar.


Let op: uitgangspunt is dat uw werknemers alleen een faillissementsuitkering krijgen nadat zij zijn ontslagen. Na de faillissementsuitkering, hebben zij in principe recht op een WW-uitkering.

En na 13 weken?

Is de loonachterstand meer dan 13 weken? Dan krijgen de werknemers het meerdere niet vergoed door het UWV. Wel kunnen zij het meerdere als vordering indienen bij de curator. Alhoewel er geen garantie is dat ook dit meerdere alsnog wordt betaald, is er wel een kans dat dit alsnog kan worden betaald uit de failliete boedel. Omdat een loonvordering als een preferente vordering wordt gezien, heeft deze voorrang op de concurrente vorderingen (de ‘gewone’ vorderingen van schuldeisers). Dat maakt de kans groter dat de curator nog (een deel van) de door personeel ingediende vorderingen uit de failliete boedel kan voldoen. Deze eventuele betalingen komen dus bovenop de faillissementsuitkeringen van het UWV.

Termijnen faillissementsuitkering aanvragen

Uw werknemers kunnen de faillissementsuitkering aanvragen nadat zij zich hebben gemeld bij het UWV. Het UWV neemt binnen vier weken een beslissing. Ook moeten uw werknemers erop letten dat zij binnen 26 weken nadat zij geen loon meer ontvangen, de faillissementsuitkering aanvragen. Deze laatste termijn begint te lopen zodra de rechter uw faillissement heeft uitgesproken.

Wettelijke transitievergoeding?

Bij een ‘regulier’ ontslag op initiatief van de werkgever, bijvoorbeeld vanwege disfunctioneren of een bedrijfseconomisch ontslag, heeft de ontslagen werknemer recht op de wettelijke transitievergoeding. Bij een faillissement bestaat er echter geen recht op een wettelijke transitievergoeding. Bij een faillissement kunt u dit als werkgever niet betalen, zeker niet als het om meerdere werknemers gaat. Er hoeven dus geen wettelijke transitievergoedingen betaald te worden in geval van een faillissement dat is aangevraagd bij de rechter en ook is toegewezen door de rechter.

Kortom: dreigend faillissement? Dat is al vervelend genoeg, dus zorg dat u voorbereid bent!