Informatie

Categorie
Strafrecht

Sinds 4 maart 2015[1] mag het CBR geen alcoholslotprogramma meer opleggen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft dit bepaald, omdat de regeling geen rekening met de verschillende gevolgen van het programma voor verschillende personen en situaties. Voor de één kunnen de gevolgen van een alcoholslotprogramma namelijk groter zijn dan voor de ander. Mensen met een eenmanszaak die de auto dagelijks nodig hebben kunnen grote nadelige (financiële) gevolgen ervaren.

In plaats van het alcoholslotprogramma wordt nu een cursus over alcohol en verkeer of onderzoek naar alcoholgebruik opgelegd.

Heeft u al voor maart 2015 een alcoholslotprogramma opgelegd gekregen en geen bezwaar of (hoger) beroep ingesteld, dan verandert er voor u helaas niets.

Naast het voorgaande heeft de Hoge Raad op 3 maart 2015[2] bepaald, dat iemand die verplicht deelneemt aan het alcoholslotprogramma, daarnaast niet ook nog strafrechtelijk kan worden vervolgd. Tot 3 maart 2015 was dat wel mogelijk en werd iemand feitelijk tweemaal voor hetzelfde feit gestraft.

Heeft u vragen en/of wenst u nadere informatie over het alcoholslotprogramma, neem dan gerust contact op met ons kantoor. Wij helpen u graag verder.

Susanne van de Ven

Labee Advocaten

 

 

[1] Afdeling bestuursrechtspraak 4 maart 2015, 201400944/1/A1

[2] ECLI:NL:HR:2015:434