Als accountant ben je gebonden aan verschillende beroepsregels, zoals het beroepsgeheim en de Wwft (Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme). Je mag niet zomaar informatie delen, tenzij daar een wettelijke of gerechtelijke verplichting tegenover staat. Als accountant kun je verplicht worden om bepaalde gegevens vrij te geven als daar een wettelijke of gerechtelijke verplichting voor is, zoals bij een 843a Rv-verzoek (een verzoek om recht op inzage). Onder vier voorwaarden is dit toegestaan. Welke zijn dat?
Lees meer
• De verzoeker heeft een gerechtvaardigd doel, zoals bewijslevering, en het verzoek is geen ‘fishing expedition’.
• Het gaat om duidelijk omschreven documenten die in het bezit zijn van de accountant.
• De gegevens hebben betrekking op een specifieke rechtsrelatie waarbij de verzoeker partij is.
• Het verzoek mag de accountant niet buitensporig belasten.
Een 843a Rv-procedure biedt een partij de mogelijkheid om van een ander inzage, afschrift, of uittreksels van bepaalde documenten te vorderen, die noodzakelijk zijn voor het bepalen van rechten of rechtsbetrekkingen. Bijvoorbeeld wanneer een partij bepaalde gegevens nodig heeft om een rechtszaak te kunnen voeren of te onderbouwen, maar niet zelfstandig toegang heeft tot die gegevens.
Uitzondering
Slechts wanneer aan deze vier vereisten is voldaan, geldt een uitzondering (van artikel 843a lid 4). Je bent als accountant niet verplicht om de gevraagde gegevens vrij te geven bij gewichtige redenen. Of wanneer redelijkerwijs kan worden aangenomen dat een behoorlijke rechtsbedeling ook is gewaarborgd zonder deze documenten te verstrekken.
Wat als je niet aan het verzoek voldoet?
Is voldaan aan de vereisten van artikel 843a lid 1 Rv en is de uitzondering van artikel 843a lid 4 niet van toepassing? En weiger je de gevraagde stukken te verstrekken terwijl de andere partij een gerechtelijke procedure start? Dan kan de rechter bepalen dat je de stukken alsnog moet overdragen. De partij die ongelijk krijgt, kan worden veroordeeld tot betaling van de proceskosten. Weeg daarom zorgvuldig af of je verplicht bent om aan het verzoek te voldoen en of de gegevens inderdaad onder de werking van artikel 843a Rv vallen.
Wordt je verzocht gegevens te verstrekken? Denise van Zijl (vanzijl@keistadvocaten.nl) is advocaat en kan je hierin adviseren.