Er komen strengere eisen voor turboliquidatie van rechtspersonen. Dit is de portee van het wetsvoorstel Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie, dat (na een jaar van openbare consultatie) begin juli werd ingediend bij de Tweede Kamer. Dit moet zorgen voor meer transparantie rondom turboliquidatie en het misbruik hiervan bestrijden, met het doel om schuldeisers zo beter te kunnen beschermen. Het wetsvoorstel geldt voor alle privaatrechtelijke rechtspersonen, dus niet alleen voor de bv. Naar verwachting zullen de komende tijd meer ondernemers door middel van turboliquidatie hun bedrijf willen stoppen. Daarom wordt aangestuurd op invoering op korte termijn.
Een rechtspersoon houdt na zijn ontbinding onmiddellijk op te bestaan als er op het moment van ontbinding geen activa (‘baten’) meer zijn. Dat is ook het geval als de rechtspersoon geen activa heeft, maar wel schulden. Omdat er geen vereffening van vermogen plaatsvindt, wordt de term ‘turboliquidatie’ gehanteerd. Een opgaaf bij de kamer van Koophandel is voldoende om het bestaan van de rechtspersoon te beëindigen.
Verplichte stukken voor KvK
In het wetvoorstel wordt een verplichting voor het bestuur van een rechtspersoon opgenomen om na turboliquidatie een aantal stukken bij de Kamer van Koophandel te deponeren, waaronder:
De regeling vervalt twee jaar na inwerkingtreding daarvan, maar de mogelijkheid is ingebouwd dat deze kan worden verlengd.
Heb je vragen over een turboliquidatie? Denise van Zijl is advocaat ondernemingsrecht en kan je hierin adviseren.
Denise van Zijl