De verantwoordelijkheid van de werkgever voor de zieke werknemer houdt bij beëindiging van het dienstverband niet altijd op. Sterker: de wetgever heeft de verantwoordelijkheid van de werkgever voor de zieke ex-werknemer uitgebreid. Waar moet u op letten?
Na 104 weken ziekte kan de werkgever het dienstverband met de werknemer wegens ziekte beëindigen. Het opzegverbod ziekte vervalt dan en ook de loondoorbetalingsverplichting stopt, dit gaat hand in hand. De WIA aanvraag bij het UWV dient vanaf het moment dat uw werknemer 88 weken niet of minder heeft kunnen werken, te worden gedaan. Bij de WIA-keuring, die vóór ontslag plaatsvindt, kan een WIA-uitkering worden toegekend als de werknemer meer dan 35% arbeidsongeschikt is. De WIA-uitkering (WGA- of IVA-uitkering) wordt betaald als de medewerker 104 weken ziek is.
Is uw (oud) werknemer ziek geworden rondom de beëindiging van het dienstverband? Let dan op de wet Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (‘BeZaVa’). De wet BeZaVa heeft tot doel het ziekteverzuim en de instroom in de WIA te beperken van werknemers die ziek zijn bij einde dienstverband of vlak na het einde van het dienstverband ziek worden. Deze werknemers worden ‘vangnetters zonder werkgever’ genoemd. Het gaat om uitzendkrachten of oproepkrachten van wie het contract afloopt en werklozen die ziek worden, om werknemers die binnen 28 dagen na einde dienstverband ziek zijn geworden en geen WW-uitkering hebben ontvangen of om zieke werknemers van wie het (tijdelijke) dienstverband eindigt.
De wetgever probeert de instroom in de WIA te beperken. De kosten worden meer en meer bij de werkgever neergelegd. Kortweg gezegd gebeurt dit door ten eerste de premielasten voor werkgevers op basis van de instroom van werknemers in de WGA en de Ziektewet te verhogen (let op: de IVA-uitkering wordt niet doorbelast bij de werkgever). De premie die verhoogd wordt, heet de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. Deze premie wordt via de loonaangifte door de werkgever afgedragen aan de belastingdienst. Ten tweede is ook de verantwoordelijkheid van werkgevers voor tijdelijke arbeidskrachten die ziek uit dienst gaan vergroot.
Is de werkgever eigenrisicodrager, dan betaalt de werkgever geen gedifferentieerde premie Werkhervattingskas. De werkgever betaalt dan zelf de Ziektewetuitkering (maximaal twee jaar) of de WGA-uitkering (maximaal tien jaar) aan de ex-werknemer.
Re-integratieverslag
Bij werknemers die binnen zes tot tien weken na de eerste ziektedag uit dienst gaan, moet de werkgever een verkort re-integratieverslag schrijven voor het UWV. Als het dienstverband van de werknemer na tien weken of langer eindigt, moet er een volledig re-integratieverslag worden gemaakt. In het re-integratieverslag geeft u aan of de werknemer weer in dienst kan treden als hij arbeidsgeschikt is. Weer in dienst nemen is overigens niet verplicht.
Re-integratie zieke ex-werknemer
De werkgever die eigenrisicodrager is, draagt ook de verantwoordelijkheid voor de re-integratie van de zieke ex-werknemer. Werkgevers die geen eigen risicodrager zijn voor de Ziektewet hebben ten aanzien van de medewerkers in vaste dienst na einde dienstverband geen re-integratieverplichtingen.
Zowel de werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de Ziektewet als de werkgevers die dit niet zijn, hebben re-integratieverplichtingen voor de tijdelijke krachten die nog in dienst zijn. Dit is slechts anders indien de periode tussen de eerste ziektedag en de uitdiensttreding minder dan zes weken bedraagt. Verricht de werkgever onvoldoende re-integratie-inspanningen, dan kan het UWV een deel van de ziektewetuitkering op de werkgever verhalen. Op het moment dat de arbeidsovereenkomst van de tijdelijke kracht eindigt, dan bestaat er voor de werkgever die geen eigen risicodrager is geen re-integratieverplichting meer, want deze ligt dan bij het UWV. Dit is anders bij werkgevers die eigenrisicodrager zijn: zij hebben ook na het eindigen van de tijdelijke arbeidsovereenkomst nog re-integratieverplichtingen.
Conclusie
De financiële verplichtingen en risico’s voor werkgevers voor (oud) werknemers die ziek zijn bij einde dienstverband of vlak na het einde van het dienstverband ziek worden, zijn met de wet BeZaVa fors uitgebreid. Wees als werkgever dus goed voorbereid en maak vooraf een duidelijke en bewuste keuze of u wel of geen eigenrisicodrager wilt zijn. Eigenrisicodrager zijn kan goedkoop duurkoop betekenen. Met een beetje pech bent u als werkgever druk met de re-integratie van een oud-werknemer en betaalt u in het worst case scenario ook nog eens tien jaar lang voor iemand die misschien maar heel kort voor uw organisatie heeft gewerkt.