Informatie

Een jaar voordat zijn bedrijf failliet ging, schonk een bestuurder een bedrijfsauto aan zijn ex-vrouw. Dat was niet Paulianeus, maar de vrouw is er wel ongerechtvaardigd door verrijkt. De kantonrechter beoordeelt of de curator deze schade op de ex-vrouw mag verhalen en, zo ja, op basis van welke grond. De rechtbank Overijssel verklaart voor recht dat de gedaagde ongerechtvaardigd is verrijkt en veroordeelt hem om een bedrag aan de curator te betalen en mee te werken aan de overboeking van dit bedrag. De ex-vrouw moet de schade vergoeden die het bedrijf heeft geleden.

Lees meer

De man in kwestie was (in)direct enig bestuurder en aandeelhouder van het bedrijf. Deze onderneming beschikte over een auto, die de man op enig moment overhandigt aan zijn ex-vrouw. Enkele dagen na de overdracht verkoopt zij de auto voor € 10.000 aan een garage. Het bedrijf van de man wordt 13 maanden later failliet verklaard. De curator vertrouwt de overdracht van de auto aan de ex-vrouw niet. Hoewel de bestuurder spreekt van een ‘privé-onttrekking’, wil de curator de rechtshandeling (de auto-overdracht) vernietigen. Deze rechtshandeling is volgens de curator ‘Paulianeus’: doordat de vrouw de auto gratis kreeg, zijn schuldeisers benadeeld.

 

Wil je advies over hoe te handelen in dit soort situaties? Bel of mail dan naar Denise van Zijl, advocaat ondernemingsrecht en incasso. (vanzijl@keistadadvocaten.nl /06-23372324).