Informatie

Geschreven door
 Keistad Advocaten Amersfoort nunspeet
Datum
 08-11-2017
Categorie
Strafrecht
Link
 Visit online

De 52-jarige Peter S. uit Soesterberg is op 25 oktober 2017 door de meervoudige strafkamer van de rechtbank Midden-Nederland vrijgesproken van heling van ruim € 225.000,–.

Peter S. kwam in beeld nadat uit onderzoek was gebleken dat geld afkomstig van een internationaal opererend bedrijf (Metso in Bunschoten) op zijn rekening was overgemaakt. Dat geld was overgemaakt door de boekhouder van Metso. Hans van der M., die ook de administratie voor de autoschadehersteller verrichtte.

Hans van der M. bleek niet enkel geld naar het bedrijf van Peter S. te hebben overgemaakt. In het totaal is er voor een bedrag van ca. € 1.1 miljoen gefraudeerd, waar Hans van der M. enkel en alleen de hand in heeft gehad.

Peter S. werd verweten geprofiteerd te hebben van het geld dat naar zijn rekeningen is overgemaakt. Maar zo eenvoudig lag het niet. Hans van der M. heeft Peter S. voorgesteld een ‘groot concern’ te bouwen, met meerdere B.V.-tjes. Dat zou fiscaal vriendelijker zijn. Peter S. vertrouwde zijn boekhouder. Hij hield zich niet bezig met de financiële kant van de zaak, maar was het gezicht van het bedrijf. Hoewel alle rekeningen op naam stonden van Peter S. was het feitelijk Hans van der M. die daarover kon beschikken. Hierdoor had Peter S. geen zicht op het financieel reilen en zeilen van de ondernemingen.

De rechtbank gelooft Peter S. Uit het dossier is niet komen vast te staan dat Peter S. weet had van de frauduleuze overboekingen. Hij werd door de rechtbank volledig vrijgesproken.

Voor de boekhouder liep het minder goed af. Hij kreeg twee jaar celstraf opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij moet daarnaast een flinke sm geld terugbetalen.

Bovenstaand bericht gaat over een zaak uit de praktijk van Xander Sijmons. Xander is specialist strafrecht bij Keistad Advocaten te Amersfoort en Nunspeet.
Strafrechtadvocaat Sijmons is lid van twee specialisatieverenigingen:
* Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA)
* Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers (Stichting LANGZS)